Aromatyczna herbata


Filiżanka dobrze zaparzonej herbaty ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak jednak przygotować dobrej jakości napar? To wydaje się proste. Ugotuj w czajniku czystą, najlepiej mineralną wodę i zalej nią liście w czajniczku. Niektórzy dodają do herbaty mleka, co nadaje jej delikatny smak i aromat. Jeżeli parzysz zieloną herbatę, pamiętaj, żeby szybko wyjąć torebeczki, bowiem zbyt długo parzona staje się nieprzyjemnie gorzka i cierpka w smaku.  Torebeczkę herbaty należy zalewać powoli i zawsze wrzątkiem a nie ciepłą wodą. Jeżeli chodzi o słodzenie herbaty to zdania na ten temat są bardzo podzielone. Niektórzy nie wyobrażają sobie gorzkim, nieposłodzonej herbaty. Inni, zwykle koneserzy smaku, uważają, że cukier zabija smak tego szlachetnego napoju. Istnieje wiele odmian herbaty. Różne też jest ich oddziaływanie na organizm ludzki. Wspomniana wyżej zielona herbata ma działanie pobudzające, zmniejsza ból głowy i zmęczenie. Czerwona herbata z kolei przyśpiesza metabolizm i jest pomocna przy odchudzaniu.