Badania nad dietą śródziemnomorską

Dieta śródziemnomorska – jest naukowo potwierdzonym rodzajem diety – powstała w 1950 roku w Stanach Zjednoczonych, po kilku badaniach porównawczych na temat nawyków żywieniowych ludzi żyjących w różnych częściach świata.


Konkluzja z tych badań jest jasna:


Tradycyjne przepisy kulinarne panujące w rejonie Morza Śródziemnego są idealnym rozwiązaniem dla naszego zdrowia, zarówno na użytek jakości żywności (świeże), a także z racji wielkości ich spożycia. W kuchni śródziemnomorskiej są składniki niskokaloryczne (makaron, zboża, warzywa, etc.) i nie ma hyper-kalorycznej żywności (mięso, tłuszcze, etc.). Ponadto dieta ta jest dość łatwa do przyjęcia, ponieważ oferuje szeroką gamę smaków i nie narzuca ograniczenia żywieniowego.

ANCEL B. Keys, amerykański lekarz znany ze swoich badań na temat związku pomiędzy poziomem cholesterolu i chorobami serca, stał się pierwszym i największym zwolennikiem diety śródziemnomorskiej. Według niego taka dieta jest to idealny system zapewnienia zdrowego ciała.

W kuchni śródziemnomorskiej działa się w oparciu o różnorodność produktów spożywanych w zrównoważonych proporcjach, czyli jest to w przeciwieństwie do tego, co dzieje się w dzisiejszym świecie współczesnym.


Jeden znany włoski kucharz powiedział kiedyś „różnorodność jednoczy nas i również dzieli nas.” Poza wykorzystaniem oliwy z oliwek jako głównej przyprawy – różnorodność jest wspólnym mianownikiem kuchni basenu Morza Śródziemnego i istnieje kilka innych kuchni, które wykorzystują większą różnorodność produktów spożywczych. Ziarna, zwłaszcza pszenica, są produktem łączącym przedstawicieli populacji śródziemnomorskich, a także warzywa i rośliny strączkowe. Świeże i suszone owoce odgrywają również ważną rolę w kuchni. Mięso, zwłaszcza wołowina, zajmuje drugie miejsce wraz z gamą produktów mlecznych. Ryby i owoce morza jednak odgrywają ważną rolę w menu diety śródziemnomorskiej.

Z punktu widzenia geografii i kultury, możemy wyróżnić trzy główne obszary:

dieta zachodniej części Morza Śródziemnego od Portugalii, kraju z widokiem na Atlantyk, aż do kuchni śródziemnomorskiej w pełni, do Włoch. W tych krajach istnieją różnice między regionami basenu Morza Śródziemnego i śródlądowego – gdzie kuchnia która jest bardziej pod wpływem centralnej kuchni europejskiej.

-przy wschodniej części Morza Śródziemnego jest mieszanina krajów o różnych kulturach. Słowenia, Grecja i obszar Bliskiego Wschodu (Izrael, Syrię i Liban) to tylko niektóre z nich.

– w południowej części Morza Śródziemnego są kraje takie jak Egipt, Libia, Tunezja, Algieria i Maroko, które mają wspólny mianownik w religii islamu.