Bataty i inne bulwiaste – bulwy pełne zdrowia

W naszych sklepach coraz częściej można dostrzec już nie tylko tak dobrze znane nam ziemniaki, które Polacy kochają, ale także bataty. Wybór egzotycznych dla nas bulw jest jednak większy. Na naszych półkach sklepowych wypatrzeć można również topinambura oraz wężymordy.

Polacy coraz chętniej decydują się na poznawanie nowych, nieznanych im dotąd smaków. W efekcie na naszych stołach pojawiają się warzywa egzotyczne oraz te, które znane były już wcześniej, ale na całe pokolenia zostały zapomniane.

Wężymord

To roślina w stu procentach europejska, która ceniona była przed wiekami. Następnie została na długo zapomniana, aby dzisiaj z tryumfem wracać na nasze stoły. Bardziej znana jest nazwa to skorzonera. Określa jest również mianem czarnego korzenia. Jadalną częścią tej rośliny są korzenie, które swoim wyglądem przypominają pietruszkę. Ich skórka jest ciemna, miąższ zaś biało – kremowy.

Batat

To słodki ziemniak, którego ojczyzną jest Ameryka Południowa. Ten dostępny u nas w sprzedaży przywożony jest ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii bądź Chin. Za najlepsze uważane są bataty brazylijskie. Bulwy są dość duże i mają miąższ o lekko żółtym odcieniu. Ich smak jest wyjątkowo delikatny i słodki.

Topinambur

To kolejna roślina egzotyczna, której ojczyzną jest Ameryka Poludniowa. Określa się go również mianem słonecznika bulwiastego. Bulwy mają delikatnie słodki i lekko orzechowy smak. Bardzo często porównuje się go do karczocha oraz orzechów brazylijskich, które również cieszą się u nas coraz większą popularnością.

Co można z nich przyrządzić?

Wszystkie wymienione warzywa można przyrządzać na ciepło. Doskonale smakują ugotowane i sprawdzają się w roli jarzynki do obiadu. Można skrapiać je oliwą lub stopionym masłem, a następnie posypywać ulubionymi ziołami. Idealnie nadają się także do zapiekanek warzywnych – wyjątkowo dobrze komponują się z żółtym serem. W sezonie letnim opiekać można je na grillu. Te słodkie mogą pełnić rolę deseru – wystarczy je wówczas posmarować masłem orzechowym. Zarówno bataty, jak i topinambur nadają się na frytki oraz placki, które bardzo mocno podobne są do tych z ziemniaków. Z ugotowanych wcześniej można przyrządzić farsze do pierogów oraz nadziać nimi tartę. Wyśmienita jest z nich również zupa krem. Do jej przyprawienia warto użyć egzotycznego i bardzo wyrazistego w smaku curry.

Składniki odżywcze

Wszystkie wymienione warzywa korzeniowe to źródło wielu witamin i minerałów. Wężymord dostarcza między innymi:

  • witaminy E;
  • witamin z grupy B;
  • witaminy C;
  • magnezu;
  • potasu;
  • sodu;
  • żelaza;
  • wapnia;\
  • fosforu.

Zarówno wężymord, jak i topinambur polecane są osobom, które borykają się z cukrzycą. Zawarta w nich inulina oraz fruktoza skutecznie chronią przed gwałtownymi skokami cukru we krwi. Topinambur pomaga w utrzymaniu prawidłowej kondycji jelit, a bataty dostarczają ogromnych ilości błonnika. Oprócz tego polecane są osobom, które walczą z anemią. Wszystko za sprawą dużych ilości żelaza, które jest w nich zawarte. To warzywa pyszne i jednocześnie zdrowe.