Chinski makaron


Chińskie kluski składają się z mąki pszennej i wody. Zajmują ważne miejsce w chińskiej kuchni. Jest są to najstarsza forma makaronu. Pochodzi z północnych Chin, gdzie do dzisiaj można spotka restauracje, gdzie wykonywany jest według starych receptur, ręcznie. Powstałe w ten sposób ciasto jest jedwabiste i delikatne. Specjalna mąka pszenne dostępna jest na rynkach azjatyckich. Makarony chińskie różnią się wielkością i kształtem; mogą być okrągłe i płaskie. Te najcieńsze są składnikiem wyrafinowanych zup, natomiast grubsze odmiany nadają się do dań głównych i zapiekanek. Istnieje kilka rodzajów makaronu chińskiego, najpopularniejszy jest makaron jajeczny, makaron ryżowy, makaron z fasoli mung i makaron pszenny. W północnych regionach Chin makaron pszenny jest głównym składnikiem pożywienia, jest popularniejszy nawet od ryżu. Makaron ryżowy są powszechnie wykorzystywane w południowych Chinach. Makaron jest dla Chińczyków symbolem długiego i zdrowego życia, dlatego też nazywają go ?kluskami długowieczności?.