Czekolada


Czekolada jest produkowana z nasion tropikalnego drzewa ? kakaowca. Jest on uprawiany od co najmniej trzech tysięcy lat w Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej. Nasiona drzewa kakaowego mają intensywny, gorzki smak. Są poddawane fermentacji, następnie ziarna są suszone, oczyszczane i palone. Około trzy czwarte światowej produkcji kakaowca ma miejsce w Afryce Zachodniej. Większość produkowanych dziś czekolad to słodkie czekolady, powstałe w wyniku wymieszania masy kakaowej, masła kakaowego,  innych tłuszczów i cukru. Mleczna czekolada jest słodka i zawiera dodatkowo mleko w proszku lub mleko skondensowane. Biała czekolada zawiera masło kakaowe, cukier, mleko oraz masę kakaową. Czekolada zawiera alkaloidy, takie jak teobromina i fenetyloamina, które wpływają pozytywnie na organizm ludzki. Powodują wzrost poziomu serotoniny w mózgu. Niektóre badania pokazały, że czekolada spożywane z umiarem może obniżać ciśnienie krwi. Czekolada stała się jednym z najbardziej popularnych smakołyków świata.