Grzyby – prawdziwe smakołyki prosto z polskich lasów

Wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez grzybów polskiej kuchni. Są one niezbędne zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia, kiedy to na wieczerzę wigilijną przygotujemy kapustę z grzybami, uszka z grzybami czy pierogi. Grzyby są pyszne, niezwykle aromatyczne i wbrew obiegowej opinii wcale nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Dostarczają wielu cennych składników odżywczych.

Grzyby leśne były cenione już przed wiekami. Gościły na stołach naszych przodków, którzy sięgali po nie niezwykle chętnie. Dzisiaj Polacy również o nich pamiętają. Do najbardziej popularnych grzybów zalicza się obecnie prawdziwki, podgrzybki, kurki oraz maślaki. Niektórzy dodadzą do tej grupy opieńki, inni wymienią gęsi.

Jak zbierać?

Aby grzyby były smaczne i nie szkodziły nam, należy zbierać je z głową. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że niezwykle łatwo wchłaniają z podłoża, w którym rosną, wszelkie szkodliwe substancje. To właśnie dlatego najrozsądniej jest zbierać grzyby rosnące w głębi lasu, w miejscach, które oddalone są od dróg i najróżniejszych zakładów przemysłowych. Koniecznie na grzyby należy zabierać również koszyk, a nie foliową reklamówkę. W wykonanych z plastyku opakowaniach dochodzi do parzenia się grzybów, a w konsekwencji wydzielania się szkodliwych z nich substancji. Bardzo ważne jest, aby zbierać jedynie te grzyby, które bardzo dobrze się zna. Nigdy nie wolno lizać grzybów w celu sprawdzenia tego, czy są jadalne. Przede wszystkim metoda ta niczego nie pozwala potwierdzić czy wykluczyć, a w przypadku na przykład muchomora sromotnikowego już samo go polizanie może prowadzić do silnego zatrudnia.

Co można przyrządzić z grzybów?

Grzyby marynujemy, dusimy, przygotowujemy z nich sosy, dodajemy do bigosu, kulebiaków, pierogów i zapiekanek. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy grzyb równie dobrze smakuje pod każdą postacią. Prawdziwki, a więc grzyby najbardziej szlachetne, poleca się do przygotowywania sosów oraz zup. Z powodzeniem można je również suszyć oraz mrozić. Te mniejszych rozmiarów można marynować – będą idealne do wędliny czy tatara. Podgrzybki również nadają się do sosów, zup oraz marynowania. Gotując je, trzeba upewnić się, że na pewno są miękkie. Trzeba bowiem pamiętać, że te niedogotowane mogą wywoływać poważne problemy żołądkowe. Kurki najlepiej smakują smażone na maśle. To idealny dodatek do jajecznicy oraz omletów. Można je suszyć i wówczas dodawać na przykład do rosołu. Doskonale wzbogacą jego smak, dodając mu wyjątkowych walorów. Maślaki to grzyby bardzo delikatne. Najlepiej smakują marynowane. Można je również udusić z dodatkiem cebulki i dodać do jajecznicy. Taka kolacja zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta kulinarne. Nie powinny być jednak suszone. Wszystko przez naprawdę dużą zawartość wody. Opieńki to grzyby idealne do dań o charakterze orientalnym. Można je również marynować. Gęsi, które zostały wspomniane na samym początku, to grzyby wymarzone do marynat – przyrządzone z nich marynaty są najsmaczniejsze i nie przebijają nawet marynowanych prawdziwków.