Korzyści z oleju rybnego, czyli dlaczego wprowadzić ten element do diety

Tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela mają tłuszcze, z których można produkować olej rybny. Ryby zawierają omega-3 kwasy tłuszczowe, które są zalecane przez pracowników służby zdrowia w ramach każdej, indywidualnej diety. Kwasy omega-3 to głównie kwas dokozaheksaenowy i kwas eikozapentaenowy i DHA lub EPA. Kwasy tłuszczowe omega są niezbędne w budowie komórkowej. Ważne jest, aby wnieść je do naszej diety, ponieważ organizm nie może sam produkować tego rodzaju kwasu. Badania wykazały, że Omega-3 odgrywa istotną rolę w rozwoju mózgu i płodu podczas ciąży i dzieciństwie. Oleje z ryb mogą więc zapewnić wiele korzyści zdrowotnych. Poza tym, istnieje również wiele korzyści z ramienia dodatków olejowych.


Korzyści


• Poprawa rozwoju mózgu i pamięci. Wyniki badań dowodzą, że DHA odgrywa ważną rolę w funkcjach mózgu. Niski poziom DHA może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Zalecane jest również przyjmowanie oleju rybnego w czasie ciąży. Według badań przeprowadzonych przez University of Western w Australii ciężarne kobiety spożywające suplementy z oleju rybnego rzeczywiście rodzą dzieci o lepszej koordynacji oczu, takie które są lepsze w mowie i ogólnie w ramach lepszego rozwoju poznawczego.


Oprócz choroby Alzheimera, ryby mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia innych chorób psychicznych, takich jak depresja, dyspraksją, choroby afektywne dwubiegunowe i dysleksja.

• Zmniejsza ryzyko zawału. DHA i EPA to kwasy tłuszczowe, które mogą obniżyć poziom cholesterolu, triglicerydów i ciśnienia krwi. To pomaga w zapobieganiu zakrzepom krwi w sercu. Więc oprócz ataków serca ma to również znaczenie w zmniejszaniu ryzyka choroby niedokrwiennej serca.

• Może to zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Badania wykazały, że olej rybny może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka piersi, raka prostaty i raka okrężnicy. Zatrzymuje wzrost komórek nowotworowych i hamuje ich rozwój. U kobiet po menopauzie, którzy spożywają więcej omega-3 kwasów tłuszczowych z łososia i makreli lub korzystają suplementów oleju rybnego można stwierdzić, że są mniej narażone na rozwój raka piersi.


• Zmniejszenie skutków lub pomoc pacjentom radzenia sobie z chorobami takimi jak toczeń, zapalenie stawów, zapalenie jelita grubego i astma. Olej ten ma naturalne zdolności przeciwzapalne i może zmniejszyć ból z ramienia zapalenia stawów i zapalenia błony śluzowej żołądka.


• Pomoc podczas ciąży. Nie tylko chodzi o to, że Omega-3 kwasy tłuszczowe pomagają w rozwoju mózgu ale mogą również zmniejszyć ryzyko wczesne lub przedwczesnego porodu, depresji poporodowej u matek, zmniejszają też reakcje alergiczne wśród niemowląt. To nie tylko pomaga w czasie ciąży, ale wstępne badania pokazują że olej rybny, może pomóc w zajściu w ciążę lub w płodności.

• Olej z ryb może pomóc w produkcji serotoniny, hormonów szczęścia. Szczęście może pomóc wielu ludziom radzić sobie ze stresem i wszelkimi innymi problemami natury emocjonalnej mogą całkowicie doprowadzić do poprawy emocjonalnego i psychicznego stanu człowieka. Mogą też ożywić i odmłodzić skórę, wygładzają zmarszczki, są dobre dla wzroku.