Kuchnia 5 przemian

Kuchnia 5 smaków powstała ponad 3 tysiące lat temu w medycynie chińskiej, a jej założeniem jest filozofia taoistyczna, która mówi, że człowiek jest częścią natury, więc powinien zawsze postępować z nią zgodnie jej zasadami. Natomiast rzeczy, a więc też pokarmy mają energię i moc, z której należy korzystać dla dobra swojego ciała. Kuchnia 5 przemian dzieli się na pory roku, którym przypisuje się odpowiednie żywioły: drewno, ogień, woda, ziemia, metal, a żywiołom z kolei przyporządkowano smaki:

1. smak kwaśny – drzewo
2. smak słodki – ziemia
3. smak gorzki – ogień
4. smak ostry – metal
5. smak słony – woda

Przyrządzanie potraw zgodnie z zasadami 5 smaków musi odbywać się według ściśle określonej kolejności (szczegółowe dane dotyczące produktów i ich właściwości można znaleźć na stronach internetowych). Jest to podstawowa zasada, a drugą to, że danie może zawierać tylko składniki pięciu żywiołów. Wkładając do garnka składniki według powyższej kolejności musimy najpierw włożyć składnik o smaku kwaśnym, słodkim, gorzkim, ostrym,a na końcu słonym. Po tej czynności można powtórzyć w tej samej kolejności smaki, tak aby zatoczyć koło, pamiętając by nie pomylić kolejności. Istotną zasadą Kuchni Pięciu Przemian jest przygotowywanie potraw z warzyw i owoców występujących sezonowo w strefie klimatycznej, w której zamieszkujemy. Najlepiej więc spożywać sezonowe truskawki, maliny, jabłka, sałatę, ogórki, pomidory. Powinniśmy unikać owoców egzotycznych ananasów czy grapefruitów, pochodzących z innej strefy klimatycznej szczególnie jesienią i zimą, gdyż mają właściwości wychładzające nas organizm. Potrawy muszą być także dostosowane do naszego stanu zdrowia czy wieku i traktowane jak lekarstwo.

Zasady kuchni 5 smaków

– przygotowywanie posiłków według ściśle określonej kolejności
– jedzenie owoców i warzyw sezonowych krajowych
– spożywanie 3 ciepłych posiłków dziennie
– spożywanie mięsa 1-2 razy w tygodniu
– spożywanie w ciągu dnia coraz mniejszych posiłków
– rezygnacja z wędlin, gdyż zawierają niezdrowe konserwanty, stabilizatory, wzmacniacze smaku
– spożywanie ryb wyłącznie morskich dorsz, makrela

Kolejny podział w kuchni 5 smaków dotyczy podziału produktów ze względu na ich energię i są to produkty:

– gorące,
– ciepłe
– neutralne
– zimne
– chłodzące

Szczególnie jest to ważne podczas występujących pór roku. Najkorzystniej jest używać produktów rozgrzewających, neutralnych i chłodzących. Do produktów gorących należą niektóre przyprawy, alkohol, tłuste mięsa, dlatego latem należy ich unikać, a spożywać sałatę, paprykę rzodkiewkę. Zaś do produktów chłodzących należy ananas,cytrusy, ogórek, arbuz, melon, sól. Według powyższej zasady w danej strefie klimatycznej można spożywać albo chłodzące albo rozgrzewające potrawy. Stąd też mieszkańcy Włoch czy Grecji z uwagi na panujące wysokie temperatury niemalże instynktownie wybierają produkty o właściwościach chłodzących dla organizmu.

Kuchnia 5 przemian jest w tradycji chińskiej uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni. Opiera się na prostych zasadach, które w naszej polskiej kuchni także można zastosować, a w sklepach z pewnością znajdziemy wszystkie składniki i przyprawy niezbędne do przygotowywania tych potraw.