Kuchnia Japońska

kuchniajKuchnia japońska w porównaniu, chociażby do kuchni europejskich charakteryzuje się dużą ilością spożywania ryb oraz wszelkich darów morza jak krewetki małże oraz wodorosty. Kuchni japońskiej ważną rolę odgrywają również warzywa. Kuchnia japońska znana jest głównie z sushi, lecz jest to danie, którego Japończycy nie jadają, na co dzień. Kuchnia japońska jest pełna zup przygotowywanych w specjalnych garnkach oraz produktów zanurzanych we wrzątku. Rodowici Japończycy uważają, że produkty powinny być gotowane jak najkrócej. Według nich, warzywa powinny być spożywane na surowo w formie surówek, a jeśli mają być gotowane, to tylko co momenty , w którym zachowana zostanie ich chrupkość. Kuchnia japońska jest też charakterystyczna ze względu na sposób przygotowania potraw oraz ich jedzenia, a także całego rytuału związanego ze spożywaniem dań. Każdy Japończyk w momencie otrzymania posiłku mówi „Itadakimasu”, zaś, gdy spożyje cały posiłek odpowiada „Gochis?-sama deshita”. W Japonii zupy spożywane są bezpośrednio z miski bez użycia dodatkowego sprzętu kuchennego. Pozostałe dania spożywane są zamiast standardowego widelca za pomocą pałeczek wykonanych z drewna. Typowy dzień Japończyka składa się z trzech standardowych posiłków. Posiłki składają się głównie z miski ryżu, zupy oraz innych potraw. Kuchnia japońska jest podzielona na pięć regionów, dlatego jest tak bogata w wiele smaków. W przypadku Północy Hokkaido stosuje się tu wiele owoców morza oraz ryb. Głównym specjałem tego regionu jest, za to jagnięcina. W północnej części Honsiu stosuje się duże ilości ryżu oraz sake, wódki na bazie ryżu. Mieszkańcy Honsiu w kuchni używają również grzybów maitake oraz duże ilości warzyw. Kansai oraz tereny zachodnie są kolebką kuchni japońskiej. Region ten jest znany z wyrafinowanego starego stylu przygotowywania potraw oraz takich specjałów jak udon, czy gotowana wołowina w wielu smakach. W południowej części w Shikoku i Kiushu wytwarza się duże ilości grzybów shiitake. W regionach południowych w kuchni czerpie się z dostępnych tu ryb oraz skorupiaków. Kuchnia japońska w Tokio oraz regionie centralnym łączy w sobie wszystkie regiony w całość. Cechami wspólnymi dla wszystkich regionów jest krojenie potraw na kawałki mieszczące się w ustach oraz świeże ryby przygotowywane w formie cienkich kawałków, które spożywane są na surowo.

Kuchnia japońska niezależnie do regionów dzieli się na kilka grup. Możemy podzielić ją na:

– namasumono, czyli potrawy spożywane tylko na surowo;

– yakimono, dania pieczone na ruszcie lub na grillu opalanym węglem drzewnym;

-nimono, dania gotowane takie jak zupy, czy wszelkie potrawki

– agemono, dania smażone lub frytowane;

-teppanyaki, dania grillowane na płycie grzewczej;

– tsukemono, czyli pikle;

– gohanmono, potrawy z ryżu;

– sunomono, sałatki z warzyw, ryb oraz owoców morza;

– sushi, potrawy z ryżu, ryb oraz wodorostów nori, jest to najbardziej popularne danie w Europie pochodzenia Japońskiego.