Miód w kuchni

Miód jest ceniony przede wszystkim ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jednak warto też dodać, że ma on nieocenione znaczenie w przyprawianiu różnych potraw. Przede wszystkim znany jest jako dodatek do ciast i deserów, ze szczególnym uwzględnieniem tradycyjnego piernika. Dodaje się go także do nalewek, niezwykle popularny swego czasu był także staropolski trunek, miód pitny. Miód jednak wykorzystywano także jako dodatek do potraw wytrwanych. Szczególnie jako dodatek do marynat do mięs. Glazura miodowa, marynata z miodem i przyprawami – to wspaniały sposób na nadanie pieczeniom, jak i różnym gatunkom mięsa wspaniałego smaku i aromatu. Miód to nie tylko słodycz. To także aromat. Nadaje on też mięsom dodatkowej kruchości. Gatunki miodów są różne, różne też jest ich zastosowanie oraz właściwości. Generalnie miód ma działanie antybakteryjne, uodporniające, wzmacniające organizm. By tego typu właściwości miodu mogły być w pełni wykorzystane, należy go podawać na surowo, bez obróbki cieplnej, w czasie której te właściwości traci. Czyli np. jako dodatek do kanapek, naleśników na słodko, ale przede wszystkim – do słodzenia napojów, o temperaturze pokojowej. Herbata z miodem i cytryną, to wspaniały, rozgrzewający i wzmacniający napój, o doskonałych właściwościach uodparniających. Dlatego polecana jest jako pomocniczy środek leczniczy w przypadku przeziębień. Na gorąco stosuje się go właściwe tylko w celach przyprawowych. Miód ma więc wiele kulinarnych zastosowań. Dzięki miodowi mięso może nabrać wspaniałego, głębokiego smaku i aromatu, w Polsce najpopularniejsze są mody lipowy i akacjowy. Mają one doskonałe właściwości przyprawowe. Jako dodatek do marynat szczególnie nadają się wyjątkowo bogate smakowo i aromatycznie miody gryczany, wrzosowy. W Polsce rarytasem wśród miodów jest spadziowy, o wyjątkowej głębokiej barwie. Miód ma wspaniałe właściwości, sprawia, że przyprawy jeszcze lepiej się łączą i nadają wspaniały smak i aromat. Klasyczna marynata, to np. miód z dodatkiem odrobiny oleju, musztardy, przypraw takich jak sól, pieprz. Wspaniale się to łączy i nadaje potrawom wyszukanego posmaku. W takiej marynacie mięso powinno poleżeć co najmniej kilka godzin. Po tym czasie można je upiec lub usmażyć. Dzięki właściwościom przyprawowym miodu, potrawa nabierze bardziej wyszukanego i efektownego smaku i aromatu. Dlatego tak cenne ma on właściwości i sprawia, że potrawy mogą nabierać takich wyszukanych cech, zupełnie wyjątkowych. Dzięki temu potrawy z miodem nabierają zupełnie nowego wyszukanego charakteru.