Najlepsze zupy na każdy dzień tygodnia

W naszym pięknym polskim kraju kulinaria to jest coś,  z czego po prostu słyniemy. Mamy wiele dań uważanych za tylko i wyłącznie nasze i są to potrawy tak tradycyjne jak przywiązanie Polaków do religii. Dzięki temu oczywiście możemy się pochwalić wielkimi kulinarnymi sukcesami, z których słyniemy niemalże na cały świat. W każdym razie na pewno naszą najmocniejszą stroną są zupy. Bardzo wiele osób w Polsce jest przywiązana do obiadów składających się z dwóch dań. Nie wszędzie na świecie jada się zupy. Bardzo często obiad to jedynie tak zwane nasze drugie danie. W Polsce lubimy zjeść zupę zanim wrzucimy w siebie coś konkretnego. I praktycznie mamy tak wielki repertuar w tej składowej obiadu, że w każdym polskim domu codziennie jada się inną zupę. Na pewno polską tradycją jest niedzielny rosół. Ta tradycja tak naprawdę objęła całą Polskę jak długa i szeroka. Niedziela bez rosołu w niektórych regionach Polski to coś zupełnie nie akceptowanego społecznie. Najlepsze jest jednak to, jaką zupę w Polsce jada się w poniedziałki. Jest to zazwyczaj albo pomidorowa albo Nasz polski żurek. Jadanie tych zup w poniedziałki wynika oczywiście z tego, że powstają one na bazie niedzielnego rosołu. Dzięki temu można spokojnie wykorzystać to, co zostało z niedzielnego rosołu.
Od wtorku do soboty w Polsce jada się bardzo wiele różnych zup. Do najpopularniejszych, które podaje się w tych dniach w polskich domach należą oczywiście ogórkowa, kapuśniak czy zupa szczawiowa albo grzybowa. Bardzo często jadamy też kapuśniak, czyli zupę stworzoną z kiszonej kapusty. Nie rzadko na polskich stołach pojawia się też czerwony barszczyk albo zupa warzywna. Tak naprawdę każdy polski dom ma swoje ulubione potrawy, które podaje się w ciągu tygodnia. Nie wątpliwie zupy to nasza narodowa specjalność. Tak się przez wieki przyzwyczailiśmy, że pierwszą część obiadu zjadamy na mokro, właśnie w formie zupy. Można by wymienić kilkanaście rodzajów zup, które podaje się na polskich stołach, ale te które wymieniliśmy powyżej zasługują na szczególne wyróżnienie. W szczególności za nasze narodowe potrawy uznaje się rosół, żurek i kapuśniak. Trzeba jednak wiedzieć, że na całym świecie można spotkać zupy o podobnych walorach smakowych do tych, które powyżej wymienione polskie zupy posiadają. Na pewno nie jest to jednak to samo.