Naturalne sposoby na przejedzenie

Czasami, szczególnie podczas Świąt, imprez, urodzin i tak dalej, jemy tak dużo pyszności, że pojawiają się tego skutki w postaci przejedzenia. Najczęściej to: ból brzucha, gazy, zgaga, wzdęcia, biegunka lub zaparcia. Każdy organizm reaguje inaczej, jednak zbyt duża ilość jedzenia nigdy nie wychodzi na dobre. By pozbyć się tych przykrych odczuć i dolegliwości, warto postawić na naturalne sposoby, stosowane od lat z powodzeniem. Nie ma sensu faszerować się chemią i lekami, jeśli natura dała nam produkty, które mogą pomóc! Oto lista dolegliwości wraz z tym, co pomoże, by je zwalczyć. Sprawdzi się szczególnie wtedy, kiedy planujemy większą imprezę czy po świętach. Warto mieć ją zawsze przy sobie i leczyć nieprzyjemne dolegliwości naturalnymi sposobami, bezpiecznymi i zdrowymi dla całego ciała.

  • wzdęcia – nieprzyjemne uczucie „balona w brzuchu”, które powoduje ból i ogromny dyskomfort. Zwykle towarzyszą im gazy. Szczególnie często po wypiciu gazowanych napojów czy zjedzeniu ciężkostrawnych warzyw strączkowych. Podczas wzdęć brzuch wydaje się dużo większy, co także wygląda bardzo źle. Jeśli jesteś więc podczas imprezy, w obcisłej sukience, a dopadną Cię wzdęcia… Skorzystaj z którejś z tych rad!

  • herbata z włoskiego kopru – koniecznie gorąca lub bardzo ciepła. Nasiona należy gotować przez 15 min, odcedzić i wypić małymi łykami.

  • kminek – należy zmielić dwie łyżki przyprawy, zalać wodą i wypić po 15 minutach.

  • ciepłe okłady – może to być termofor lub butelka wypełniona ciepłą wodą. Ciepło doskonale sprawdza się, by pomóc organizmowi w usunięciu gazów.

  • masaż – powinien być wykonywany zgodnie z ruchem wskazówek zegara, delikatnie.

  • zgaga – okropnie nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, odbijanie kwaśną substancją z żołądka (cofają się treści pokarmowe) i nieznośny ból. Na zgagę często cierpią też kobiety w ciąży, nie tylko osoby po przejedzeniu. Może być ona związana także z innymi chorobami.

  • suszone owoce – śliwki, banany, morele… Pomagają zobojętnić kwasy żołądkowe.

  • płatki migdałów – działają podobnie do suszonych owoców.

  • herbaty ziołowe (mięta pieprzowa, prawoślaz, rumianek) – podobne działanie, można pić kilka szklanek dziennie.

  • zaparcia – te uporczywe potrafią trwać nawet tydzień lub dłużej. Sprawiają, że czujemy się ciężko, wszystkie toksyny krążą w organizmie, niszcząc energię do działania i powodując zmęczenie. Podczas zaparć wzrasta także waga, a brzuch wygląda bardzo źle.

  • suszone śliwki i kompot z nich – od dawna znany sposób na zaparcia, który ułatwia pozbycie się dolegliwości.

  • woda z cytryną i miodem – działa doskonale na perystaltykę jelit.

  • kapusta kiszona i sok z niej – poprawia przemianę materii.

  • płatki owsiane – ogromne bogactwo błonnika.

  • biegunka – uporczywy problem, który może wyniknąć nie tylko z przejedzenia, ale także po zatruciu czy grypie żołądkowej. Czasami wymieszanie wielu różnych produktów sprawia, ze biegunka uprzykrza życie.

  • odgazowana coca-cola – pomaga przy zatruciach.

  • jogurt naturalny – wspomaga pracę jelit i pomaga odbudować florę bakteryjną.