Olej kokosowy

Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Ma swoich zwolenników wszędzie tam, gdzie najważniejsza jest dbałość o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Olej ten wytwarzany jest z miąższu kokosa, a jego właściwości są wykorzystywane w kuchni, a także kosmetyce.

Jak powstaje olej kokosowy?

W jego składzie znalazły się trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Jest to tzw. grupa cząstek tłuszczów nasyconych, która stanowi około 90% oleju kokosowego. I mimo, że należy do niezdrowych tłuszczy – to spożywany w ilościach leczniczych przynosi organizmowi wiele korzyści.

W kuchni

Z powodzeniem mogą spożywać je osoby, które chcą się odchudzać, bo mają problemy z nadwagą, gdyż tłuszcz pochodzący z oleju kokosowego w organizmie natychmiast po jego spożyciu jest wykorzystywany do produkcji energii, a nie tak jak inne tłuszcze magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Tak więc olej kokosowy wpływa na przemianę materii. Zalecana osobom dorosłym dzienna dawka oleju kokosowego to dwie łyżki stołowe czyli około 30 ml.

Zdrowotne właściwości oleju kokosowego

Jak więc stosować olej kokosowy, aby wykorzystać jego właściwości lecznicze ? Olej kokosowy najlepiej przyswajalny jest przez organizm jako tłoczony na zimno. Olej ten w temperaturze do 26 stopni C ma postać stałą i wygląda jak biały smalec, jednak zapach jego jest delikatnie kokosowy. Po przekroczeniu 26 stopni C staje się płynny. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa zamiast masła, do sałatek, sosów, ale także jako dodatek do wypieku ciast i pieczywa. Olej tłoczony na zimno kosztuje około 60 zł za 1 litr.

Lecznicze właściwości oleju kokosowego są wykorzystywane w chorobach układu krążenia, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym. W groźnej chorobie jaką jest cukrzyca olej ten wpływa na prawidłowe utrzymanie poziomu cukru we krwi, a dzięki właściwościom zwiększenia przemiany materii obniża masę ciała.

Odkryto także, że olej kokosowy działa jak antybiotyk, ponieważ znajdujący się w oleju kwas laurowy wykazuje silne działanie antybakteryjne, grzybobójcze i wirusobójcze. Jego działanie zaczyna się w jamie ustnej, gdzie eliminuje bakterie, poprawia stan dziąseł i zapobiega w ten sposób rozwojowi groźnej chorobie zębów jaka jest próchnica.

W kosmetyce

Doskonale odżywia skórę i poprawia jej kondycję nawilżając i wygładzając. Osoby ze skłonnością do cery suchej mogą go stosować zamiast kremu. Jest pomocny w zwalczaniu trądziku młodzieńczego i innych chorób skórnych. Natomiast w czasie słonecznych dni można olej kokosowy używać zamiast kremu przeciwsłonecznego, ma one bowiem właściwości podobne do kremu z filtrem SPF 10. Przeciwgrzybicze działanie oleju kokosowego wspomaga leczenie grzybicy stóp, a więc eliminuje grzyby z rodziny Candida.

Dystrybucja

W sprzedaży znajduje się wiele odmian oleju i nie należy kupować oleju kokosowego rafinowanego, gdyż wytwarzany jest w wysokich temperaturach, w których traci swoje właściwości lecznicze. Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest swojego naturalnego zapachu, smaku i oczywiście jest dużo tańszy niż ten tłoczony na zimno.