Popraw smak znanych potraw – umiejętnie stosuj przyprawy

Kluczem do sukcesu w kuchni jest umiejętne stosowanie przypraw. Zachwycające smakiem i aromatem dania wychodzące spod ręki największych mistrzów kuchni wyróżniają się właśnie odpowiednio dobranymi przyprawami. Nie każdy potrafi je odpowiednio stosować. Wiele osób wciąż stosuje tylko kilka z nich – sól, pieprz, ewentualnie ziele angielskie i liść laurowy. Tymczasem bogactwo przypraw jest niezmierzone. Wiele kuchni świata, tyle różnych smaków i aromatów, które to są właśnie wynikiem odpowiednie przyprawiania. Poza walorami smakowymi i zapachowymi, przyprawy mają jeszcze mnóstwo innych zalet. Od dawien dawna były stosowane jako konserwant. W tym przypadku wykorzystywana jest sól. Zresztą do dziś ceni się właśnie te jej właściwości. Nasolone mięso i ryby były w stanie wytrzymać o wiele dłużej. Zyskiwały też dzięki tej przyprawie o wile lepszy smak. Bez soli dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię, wiele dań bez tego nie mogłoby dobrze smakować. Choć oczywiście zaleca się, by sól ograniczać – tak naprawdę jednak całkowite jej eliminowanie z diety także nie jest wskazane. Z kolei pieprz, nadaje aromat, dodaje mocy potrawom. Należy on do przypraw ostrych, więc nie należy z nim przesadzać. Szczypta pieprzu to większa wyrazistość, lepszy smak potrawy. Pieprz ma także właściwości bakteriobójcze, więc zalecany jest np. w przeziębieniach. Dobrze przyprawiony rosół jest doskonałym sposobem na poprawę możliwości organizmu w walce z infekcją. Jednak nie warto ograniczać się do tych podstawowych przypraw. Z inspiracji kuchniami świata, także do naszej polskiej kuchni trafiają przepisy, pełne smaków i aromatów śródziemnomorskich, azjatyckich. Z prostych, dostępnych, polskich składników, można wyczarować potrawy inspirowana kuchniami świata. Ogromne znaczenie w tym względzie ma po prostu ich odpowiednie przeprawienie. Jeśli chodzi o kuchnie śródziemnomorską, kluczowe znaczenie mają ziołowe przyprawy – oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek. Te wspaniałe zioła mają nie tylko właściwości smakowe i aromatyczne, ale także prozdrowotne, to dzięki zawartości garbników, olejków aromatycznych. Działają one korzystnie na układ trawienny, więc polecane są szczególnie do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Pomagają w spalaniu kalorii, w metabolizmie tłuszczów. Co więcej, te zioła można spokojne wyhodować w polskich warunkach. Jeśli chodzi o tymianek i oregano, są to rośliny wieloletnie, które można hodować nawet w ogródku. Można też hodować zioła w doniczkach, będą przy okazji też ozdobą kuchennego parapetu. Warto pamiętać o regularnym podlewaniu i o tym, że potrzebują one dużo światła. Z polskich przypraw ziołowych warto wymienić majeranek oraz lubczyk. Nie ma bez nich dobrze doprawianych polskich zup. Lubczyk tradycyjnie dodaje się do rosołu, może być też dodawany np. do zupy pomidorowej. Z kolei bez majeranku trudno sobie wyobrazić dobrze przyprawiony żurek. Zioła dodaje się jednak nie tylko do zup. Także do pieczeni, sosów. Nadają one wspaniały smak i aromat. Pieczone mięso jest zdrowsze niż to smażone na tłuszczu, jeszcze w dodatku w panierce. Dlatego na pewno dobrze doprawiona marynata, dobrze dobrane przyprawy które będą się świetnie komponować z danym gatunkiem mięsa – nadadzą przyprawom wspaniały smak i aromat. Poza tym będzie to zdrowsza alternatywa. Warto więc przyprawić nie tylko dla smaku i aromatu, ale także na zdrowie. będzie to wspaniały sposób na odmienienie kuchni, na dodanie zwykłym potrawom niezwykłego charakteru.