Przyprawa indyjska – kurkuma

Kurkuma zwana też szafranem indyjskim od dawna zadomowiła się w naszej polskiej kuchni. Spotkać ją można w postaci dodatku jaki znajduje się w curry. Kurkuma barwi potrawę na żółty kolor, zapachem przypomina pieprz, a smakiem cierpko-gorzki imbir.

Pochodzenie

Roślina ta uprawiana jest w Indiach, Chinach, Indonezji i Ameryce Południowej. Hindusi od tysięcy lat używają jej w swojej kuchni i do jedzenia podchodzą z dużym szacunkiem, bowiem pokarmy traktują jako dar boży. W Indiach i Azji wykorzystywana jest przez lokalnych uzdrawiaczy w medycynie ajurwedyjskiej. Metoda ajurwedyjska znana jest od czasów starożytnych i ma celu pozbycie się z organizmu nagromadzonych w organizmie toksyn, a kurkuma doskonale poprawia trawienie i dostarcza cennych składników.

Dodatek w kuchni

W kuchni polskiej kurkuma z uwagi na swój żółty barwnik stosowana jest jako dodatek do mięsa, warzyw, masła, dań z ryżem, makaronów , również do ciasta. Kuchnia amerykańska najczęściej dodaje kurkumę do omletów, majonezów czy serów, a powinna być spożywana łącznie z pieprzem, aby ją lepiej przyswoić. Kurkuma zapobiega również psuciu potraw, a więc naturalnie przyczynia się do przedłużenia ich trwałości do spożycia. Wiele dowodów na lecznicze działanie kurkumy skłania do tego, aby w każdej kuchni znalazła się ta cenna przyprawa. Pomysłów jak ją stosować może być wiele, gdyż kurkumę można dodawać praktycznie do wszystkich potraw.

Lecznicze właściwości

Kurkuma jest ekstraktem z kłącza ostryżu, które należy do rodziny imbirowatych. Naukowcy w trakcie przeprowadzonych badań wyodrębnili z kłącza tej rośliny składnik o nazwie kurkuminoidy i to on poprzez stymulację układu immunologicznego likwiduje białko odpowiedzialne za uniemożliwianie przewodzenia sygnałów nerwowych wpływających na pamięć, uwagę czy nastrój i zachowanie. Stąd naukowcy doszli do wniosku, że niska zachorowalność mieszkańców Indii na alzheimera ma ścisły związek ze spożywaniem przez nich kurkumy. Ponadto składniki kurkumy działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie, chociaż spożywana w obecnej postaci nie jest całkowicie wykorzystywana przez nasz organizm. Przyprawie tej przypisuje się ogromną rolę w leczeniu chorób nowotworowych, obniża poziom złego cholesterolu, glukozy, łagodzi podrażnienia żołądka, w grypie żołądkowej i biegunkach. Wykorzystuje się ją też w celach kosmetycznych, bowiem wykazuje właściwości antyseptyczne w leczeniu schorzeń skóry i opóźnia procesy starzenia komórek podobnie jak imbir. Badania nad tą przyprawą nadal są prowadzone i jest nadzieja, że odkryte inne cenne właściwości kurkumy zostaną wykorzystane w leczeniu obecnych w naszym życiu groźnych chorób jak cukrzyca czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Przyprawy w kuchni indyjskiej od dawna stanowiły magiczny składnik, którego używano w religijnych rytuałach, zaklęciach czy balsamowaniu zwłok, często też jako składnik perfum czy afrodyzjak. W historii bywało, że przyprawy były cenniejsze niż złoto i drogocenne kamienie.