Rodzaje kawy

Kawa dla jednych jest niezbędnym do życia napojem, a wśród innych cieszy się złą sławą. Picie kawy ma zarówno plusy, jak i minusy. Na jej korzyść przemawia obecność antyoksydantów, ale niestety może uzależniać i powodować przebarwienia na szkliwie zębów. Dobrej jakości kawa rzeczywiście może być smaczna i wpływać korzystnie na nasz organizm, jednakże wiele osób kupuje kiepskiej jakości mieszanki kaw, które mają tak naprawdę niewiele wspólnego z prawdziwą kawą. Wiedzą o tym doskonale osoby, które przyrządzają sobie napary ze świeżo palonych ziaren kawy. Ich wyjątkowy smak i intensywny aromat sprawiają, że z picia zwykłej mielonej kawy nie ma już żadnej przyjemności. Jakie wyróżnia się gatunki kaw i po którą warto sięgnąć?

Jakie wyróżnia się rodzaje kawy?

Chociaż gatunków kawy jest sporo, to najpopularniejszymi i najczęściej uprawianymi na świecie są Arabika, Robusta i Liberika. Z tej trójki najbardziej ceniona jest Arabika. Smak naparu przyrządzonego z ziaren Arabiki jest delikatniejszy w smaku niż w przypadku Robusty. Może mieć czasem kakaowy czy lekko orzechowy posmak. Natomiast Robusta charakteryzuje się intensywnym smakiem i mocnym zapachem. W zależności od odmiany Robusty napar może smakować nawet korzennie. Wyróżnia się ona większą zawartością kofeiny niż Arabika i najczęściej wykorzystywana jest do produkcji kaw rozpuszczalnych. W przypadku prawdziwych kawoszy jest raczej rzadko wybierana, gdyż jest zbyt charakterystyczna w smaku. Oprócz Arabiki i Robusty stosunkowo popularnym gatunkiem kawy jest Liberika, która jest najmniej aromatyczna. Na jej korzyść jednak przemawia to, że ziarna są odporne na szkodniki. Ponadto Liberika daje znacznie większe plony niż Robusta czy Arabika. Robusta ma stosunkowo małe wymagania klimatyczne, jednakże Arabika uprawiana jest wyłącznie w klimacie tropikalnym i to na wysokości powyżej 900 m n.p.m.

Kawa mielona, ziarnista czy może rozpuszczalna?

Wchodząc do sklepu w celu kupienia kawy, do wyboru mamy zarówno kawę mieloną, jak i ziarnistą czy też rozpuszczalną. Najlepiej byłoby wyposażyć się w młynek do kawy i mielić ziarna bezpośrednio przed ich zaparzeniem. Wówczas możemy liczyć na intensywny smak i aromat. Kawa ziarnista to palone ziarna kawy. Z kolei kawa mielona to palone i zmielone już przez jej producenta ziarna kawy. Oczywiście przygotowanie naparu kawowego w przypadku mielonej kawy jest znacznie szybsze, ale jego jakość jest już znacznie gorsza. Jeśli chodzi zaś o kawę rozpuszczalną, to wyróżnia się ona znacznie mniejszą zawartością kofeiny od kawy mielonej. Jest ona produkowana na bazie wyciągu z kawy. Można zatem powiedzieć, że jest to po prostu napój kawowy a nie stricte kawa. W zależności od preferencji danej osoby, jedni piją wyłącznie kawę rozpuszczalną, a inni w ogóle po nią nie sięgają.

Kawa ziarnista ma ogromną przewagę nad kawą mieloną, która niestety zwykle powstaje z gorszej jakości ziaren. Wcale nie tak rzadko do produkcji kawy mielonej producenci sięgają po domieszki innych składników. W takiej zmielonej kawie tak naprawdę nigdy nie wiadomo, co się rzeczywiście w niej znajduje. Trzeba też pamiętać o tym, że olejki eteryczne zawarte w ziarnach bardzo szybko ulatniają się po ich zmieleniu, dlatego też kawa mielona jest zwykle zwietrzała i posiada gorsze walory smakowe.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj na swiezopalona.pl