Smaki – jakie dał nam Meksyk?

Wiemy, że starożytni Majowie słynęli z budowy zaawansowanych osiągnięć architektonicznych, takich jak piramidy i miast, a ich astronomowie stworzyli kalendarz 365 dni, który jest bardziej dokładna niż ten stosowany w naszym życiu.

Dodać do tego hiszpańskie podboje i Majowie przodowali, jeśli chodzi o handel z innymi cywilizacjami, takimi jak Aztekowie, i nie możesz być zaskoczony tym, że starożytni Meksykanie zmienili sposób w jaki jada świat. Gdy będziesz mieć okazje pomieszkać w Meksyku, poznasz wiele produktów pochodzenia meksykańskiego, które są używane jako składniki na całym dzisiejszym świecie.

Nie mówimy o kuchni meksykańskiej którą wszyscy znają i kochają, enchiladas, tacos i fajitas – wystarczy zastanowić się, jak Twoja lista spożywcza będzie wyglądać bez następujących elementów…

Czekolada – choć czekolada była poznana przez Corteza wśród Azteków to Majowie jako pierwsi korzystali z sfermentowanych nasion drzewa kakaowego około 3000 lat temu. Majowie używali nasion kakaowca jako wczesnej formy pieniędzy. Obie cywilizacje piły czekoladę, co było ostre i gorzkie zanim cukier został odkryty. Czekolada była czymś więcej niż tylko napojem Majów, był to most między niebem a ziemią, bo wierzyli że czekolada pochodzi od Bogów. Żyjąc w Meksyku dziś można znaleźć czekoladę o smaku pieprzu lub papryki w stanie Jukatan.

Papryczka chili – uprawiana w Ameryce już 7500 lat temu, w południowym Meksyku papryka ta była jest jednym z gatunków, które można znaleźć w prawie każdym ognistym daniu na świecie.

Pomidory – Cortez pierwszy zetknął się pomidorem azteckim na rynku około roku 1520, jednak współczesny pomidor pochodzi ze stanu Jukatan w Meksyku. To był prawdopodobnie pierwotnie w kolorze żółtym i mniejsze od pomidora znanego dziś. Ponieważ są one ściśle związane z wilczą jagodą, były niegdyś uważane za trujące, dziś są one stosowane na całym świecie, w niemal każdej kuchni.

Vanilla (wanilia) – była uprawiana po raz pierwszy w stanie Veracruz przez Totonaca przed 1500. Ten smak stały się popularne dla napoju czekoladowego Majów. To było znane w obrocie Azteków. Późniejsi badacze z Hiszpanii i Portugalii wprowadzili ją do Afryki i Azji w XVI wieku. Wanilia rośnie dziko w dżungli na południu Meksyku – jest to jedyne miejsce na świecie, gdzie rośnie dziko i gdzie są rodzime pszczoły które zapylają kwiaty i produkują ten miód Majów. Taitanska odmiana wanilii, która wymaga ręcznego zapylania również pochodzi z meksykańskiego magazynu.

Czarna fasola (frijoles Negros) – Udowodniono, za pomocą współczesnych wykopalisk architektonicznych że czarna fasola powstała w Meksyku i Ameryce Środkowej już ponad 7000 lat temu. Życie w Meksyku w XXI wieku korzystało z niej w każdej potrawie. Czarna fasola rozniosła się szeroko po całych Karaibach, w Ameryce Łacińskiej i na południowym USA – jest teraz jednym z bardziej popularnych dodatków w ramach wielu nowoczesnych potraw.

Kukurydza – Majowie pierwsi uprawiali zboże gdy osiedli na wsi pełnej pól uprawnych. Kukurydza była najważniejszym pokarmem dla Amerykanów, teraz jest częścią diety globalnej w nowoczesnym stylu życia.

Awokado- Meksyk jest nadal największym źródłem awokado. Początkowo uważano to za afrodyzjak, Aztekowie nazwali go na cześć jądra. Awokado później rozprzestrzeniło się w Peru i Rio Grande przed wyjazdem do Europy.

Papaja – Papaja pochodzi z tropików południowego Meksyku i Ameryki Środkowej, nadal rośnie dziko w Meksyku. Hiszpański statek wziął nasiona do Republiki Dominikany i Panamy, następnie uprawy rozprzestrzeniły się na inne kontynenty.